Dla osób, które mają własny ogród, grillowanie jest najbardziej wyczekanym sposobem spędzania czasu. Wiosna i lato sprzyjają spotkaniom towarzyskim na świeżym powietrzu, dlatego zaaranżowanie przestrzeni na grilla jest bardzo dobrym pomysłem.

Odpowiednie miejsce

Miejsce do grillowania powinno być kameralne i najlepiej osłonięte przed sąsiadami. Można do tego użyć ozdobnego płotu lub roślin. Dobrą wskazówką jest zaaranżowanie go z dala od domu, tak, żeby unoszący się dym nie dostawał się do wnętrza. Ważne jest również zadaszenie, tak, aby pogoda nie popsuła nam szyków.

Pomysł na podłogę

, Stwórz swoje wymarzone miejsce do grillowania

Przestrzeń do grillowania powinna mieć równą i utwardzoną nawierzchnię, przy czym należy zwrócić uwagę, żeby w pobliżu paleniska była ona z niepalnego materiału. Naturalnie wyglądającym tworzywem będzie drewno. Można więc wykorzystać deski lub gotowe elementy, z których wykonamy podłogę. W sklepach budowlanych dostępne są podesty prostokątne lub sześciokątne.

Drewno należy zabezpieczyć impregnatem, chyba że były już one wcześniej impregnowane. Trwałość podłogi zwiększymy wysypując powierzchnię pod podłogą żwirem – wcześniej trzeba ją wypoziomować. Dobrym rozwiązaniem jest też umieszczenie podestu na legarach co ogranicza dostęp wilgoci. Podłoga powinna być dodatkowo zabezpieczona preparatem wodoodpornym.

Przydatne wyposażenie

, Stwórz swoje wymarzone miejsce do grillowania

Niezbędne w kąciku grillowym są odpowiednie meble – stół i ławki lub krzesła. Jako, że będą one narażone na działanie wody i zmiennych temperatur , powinny być wykonane z solidnego materiału. Wersja oszczędna to meble plastikowe.

Do wyboru są również zestawy ze stopów aluminium czy lakierowanej stali. Siedziska wykonane są zwykle z innych materiałów np. ratanu. Najładniejsze i najbardziej wytrzymałe są jednak meble drewniane- pod warunkiem, że zabezpieczone są impregnatem- lakierem, olejem, bejcą lub farbą.

Grill – gwóźdź programu

, Stwórz swoje wymarzone miejsce do grillowania

Najważniejszym elementem jest oczywiście sam grill. Bardzo wygodnym rozwiązaniem, jest wybór takiego modelu, który posiada blat roboczy i półkę na węgiel oraz inne potrzebne akcesoria. Wybór urządzeń jest bardzo duży, ale istnieje również możliwość wybudowania własnej konstrukcji, dostosowanej do naszych potrzeb.

Ważne przy tym, aby użyć materiałów mrozoodpornych, a do paleniska – wytrzymałych na wysoką temperaturę. Ruszt powinien być żeliwny, z kutej lub kwasoodpornej stali. Dla zapewnienia dobrej cyrkulacji powietrza, najlepiej między rusztem a dnem paleniska zostawić przestrzeń od 4 do 6 cm.