Murowany barek w kuchni
Barek w kuchni może służyć w przypadku aneksów jako świetny element podziału na część jadalną i salon. Można go wykonać na kilka sposobów – np. z cegieł lub bloczków z betonu komórkowego.
Murowany barek może również służyć nam jako stół – oczywiście jeśli jego wymiary będą odpowiadały wszystkim domownikom – czasem wysokość może być zbyt duża dla dzieci.
Barek tego typu może stać się również dodatkowym blatem i miejscem gdzie możemy postawić różne przedmioty, czy kuchenne akcesoria.
Należy jednak pamiętać, że można go wmurować dopiero w gotowym lub wykańczanym wnętrzu.
Barek kuchenny ceglany
Cegły są jednym z bardziej popularnych materiałów do budowy tego typu konstrukcji. Możemy tu użyć klinkieru lub cegieł tradycyjnych. Plusem barku kuchennego z cegieł jest fakt, że nie trzeba go niczym wykańczać. Cegła sama w sobie stanowi element ozdobny i jest dostępna w wielu kolorach i fakturach. Zanim jednak rozpoczniemy budowę, dobrze byłoby sprawdzić wytrzymałość stropu, ponieważ konstrukcja taka jest dość ciężka.
Przed rozpoczęciem prac warto też zaplanować rozmieszczenie konkretnych elementów w murze. Dzięki temu nie będziemy musieli docinać materiału.
Do murowania ceglanego barku najlepiej użyć zaprawy, która nadaje się jednocześnie do murowania i spoinowania. Jeśli używamy klinkieru, lepiej wybrać zaprawę odpowiednią dla takiego rodzaju materiału.
Barek kuchenny z betonu komórkowego
Barek możemy również wykonać z bloczków z betonu komórkowego. Materiał taki jest lekki, dzięki czemu nie obciąża stropu tak jak ten ceglany. Bloczki są łatwe w obróbce, z łatwością można je docinać i szlifować.
Po wmurowaniu, bloczki z betonu najlepiej zagruntować i pomalować. Na koniec można je otynkować lub położyć na nie płytki – w zależności od upodobań.