Dla osób, które mają własny ogród, grillowanie jest najbardziej wyczekanym sposobem spędzania czasu. Wiosna i lato sprzyjają spotkaniom towarzyskim na świeżym powietrzu, dlatego zaaranżowanie przestrzeni na grilla jest bardzo dobrym pomysłem.

Odpowiednie miejsce

Miejsce do grillowania powinno być kameralne i najlepiej osłonięte przed sąsiadami. Można do tego użyć ozdobnego płotu lub roślin. Dobrą wskazówką jest zaaranżowanie go z dala od domu, tak, żeby unoszący się dym nie dostawał się do wnętrza. Ważne jest również zadaszenie, tak, aby pogoda nie popsuła nam szyków.

Pomysł na podłogę

Stwórz swoje wymarzone miejsce do grillowania

Przestrzeń do grillowania powinna mieć równą i utwardzoną nawierzchnię, przy czym należy zwrócić uwagę, żeby w pobliżu paleniska była ona z niepalnego materiału. Naturalnie wyglądającym tworzywem będzie drewno. Można więc wykorzystać deski lub gotowe elementy, z których wykonamy podłogę. W sklepach budowlanych dostępne są podesty prostokątne lub sześciokątne.

Drewno należy zabezpieczyć impregnatem, chyba że były już one wcześniej impregnowane. Trwałość podłogi zwiększymy wysypując powierzchnię pod podłogą żwirem – wcześniej trzeba ją wypoziomować. Dobrym rozwiązaniem jest też umieszczenie podestu na legarach co ogranicza dostęp wilgoci. Podłoga powinna być dodatkowo zabezpieczona preparatem wodoodpornym.

Przydatne wyposażenie

Stwórz swoje wymarzone miejsce do grillowania

Niezbędne w kąciku grillowym są odpowiednie meble – stół i ławki lub krzesła. Jako, że będą one narażone na działanie wody i zmiennych temperatur , powinny być wykonane z solidnego materiału. Wersja oszczędna to meble plastikowe.

Do wyboru są również zestawy ze stopów aluminium czy lakierowanej stali. Siedziska wykonane są zwykle z innych materiałów np. ratanu. Najładniejsze i najbardziej wytrzymałe są jednak meble drewniane- pod warunkiem, że zabezpieczone są impregnatem- lakierem, olejem, bejcą lub farbą.

Grill – gwóźdź programu

Stwórz swoje wymarzone miejsce do grillowania

Najważniejszym elementem jest oczywiście sam grill. Bardzo wygodnym rozwiązaniem, jest wybór takiego modelu, który posiada blat roboczy i półkę na węgiel oraz inne potrzebne akcesoria. Wybór urządzeń jest bardzo duży, ale istnieje również możliwość wybudowania własnej konstrukcji, dostosowanej do naszych potrzeb.

Ważne przy tym, aby użyć materiałów mrozoodpornych, a do paleniska – wytrzymałych na wysoką temperaturę. Ruszt powinien być żeliwny, z kutej lub kwasoodpornej stali. Dla zapewnienia dobrej cyrkulacji powietrza, najlepiej między rusztem a dnem paleniska zostawić przestrzeń od 4 do 6 cm.